Macht wint het altijd weer van integriteit

Verslaggever Bas Haan van ‘Nieuwsuur’ heeft de manipulatie van WODC-onderzoek door het ministerie van Justitie en Veiligheid onthuld. Opinie
Verslaggever Bas Haan van ‘Nieuwsuur’ heeft de manipulatie van WODC-onderzoek door het ministerie van Justitie en Veiligheid onthuld. | beeld anp / Remko de Waal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Klokkenluiders weten als geen ander hoe gebruik van macht plotsklaps kan omslaan in machtsmisbruik. Altijd is de integriteit van bestuurders in het geding.

De recente onthullingen over gemanipuleerd onderzoek bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid (ND 9 december), zijn het zoveelste voorbeeld dat macht en integriteit vaak op gespannen voet met elkaar staan.

In alle grote klokkenluiderszaken die de media recent hebben gehaald – bij defensie, de politie, in de zorg en nog andere sectoren – staan machtsmisbruik en niet-integer handelen centraal. En dankzij klokkenluiders wordt dit voortdurend door iedere melding inzichtelijk gemaakt.

Klokkenluiders weten als geen …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?