Lukt dat, een slagvaardiger EU?

Het kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen, terwijl juist twee referenda die over Europa gingen, tot publiek debat leidden. Op de foto: het Kamerdebat over de uitslag van het Oekraïne-referendum. Opinie
Het kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen, terwijl juist twee referenda die over Europa gingen, tot publiek debat leidden. Op de foto: het Kamerdebat over de uitslag van het Oekraïne-referendum. | beeld anp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het nieuwe kabinet wil inzetten op een slagvaardiger Europa. Maar het is de vraag of de burger – die vooral het gevoel heeft aan de zijlijn te staan – daar echt veel mee opschiet.

Wat wordt dit jaar de inzet van het nieuwe kabinet-Rutte in Europa? Dat valt te lezen in de eerste Staat van de Europese Unie van het kabinet-Rutte III, die begin november verscheen. Net als het regeerakkoord laat dit beleidsdocument zien dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vooral een europragmatische lijn volgt.

Het kabinet streeft nationale belangen na, waar nodig met meer Europese integratie en waar zinvol met minder Europese integratie. Daarmee wijkt het nieuwe kabinet niet veel af van de koers van voorgaande kabinetten.

Met zijn europragmatisme houdt het kabinet enerzijds …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?