Logica van Klaas Knot is ver te zoeken

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het ziet eruit als een bank, maar het is geen gewone bank. Een centrale bank heeft belangrijker zaken aan haar hoofd dan zich zorgen te maken over tekorten op de balans. Opinie
Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het ziet eruit als een bank, maar het is geen gewone bank. Een centrale bank heeft belangrijker zaken aan haar hoofd dan zich zorgen te maken over tekorten op de balans. | beeld De Nederlandsche Bank
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een centrale bank is geen gewone bank. Dus waarom zet De Nederlandsche Bank jaarlijks 500 miljoen opzij, om eventuele verliezen op te vangen? Dat is onzin. Van dat geld kunnen dan beter de ambtenarensalarissen worden verhoogd.

Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Maar deze eendentest gaat niet altijd op. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), ziet eruit als een bankier, verdient als een bankier en praat als een bankier. Maar dat maakt Knot nog geen bankier en DNB nog geen gewone bank.

Bij de presentatie van het jaarverslag van DNB (ND 25 maart) werd veel bankierstaal gebezigd. In interviews sprak Knot over buffers, verliezen en gaten in de balans van de centrale bank.

degelijkheid

DNB zet de komende jaren 500 miljoen euro …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?