Leger is er niet om ‘goed te doen’

Nederland miskent de essentie van oorlog. We zijn het gaan zien als een buitenlands-politiek instrument om ‘goed te doen’. Blijkbaar zijn we geweld wel érg ontwend geraakt – als we er in Nederland ooit al aan gewend waren. Opinie
Nederland miskent de essentie van oorlog. We zijn het gaan zien als een buitenlands-politiek instrument om ‘goed te doen’. Blijkbaar zijn we geweld wel érg ontwend geraakt – als we er in Nederland ooit al aan gewend waren. | beeld anp / Jerry Lampen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het kabinet bereidt een nieuwe defensienota voor. Er is dringend behoefte aan een nuchtere kijk op de inzet van onze krijgsmacht.

Op het slagveld lijkt de strijd tegen ISIS goeddeels beslecht. Voor de Nederlandse F-16’s geldt een zekere doelschaarste. Het Midden-Oosten blijft echter rommelen. Het gewelddadig jihadisme geeft zich allesbehalve gewonnen.

Trek de dreigingen nog wat breder en er doemt een ‘een ring van instabiliteit’ op, van de Noordkaap tot Noord-Afrika: een alarmerend mengsel van ‘groene mannetjes’, cyberdreigingen, amorfe migrantenmassa’s en wat dies meer zij. Dit alles raakt aan onze, zoals dat heet, ‘nabije veiligheid’.

Echter, Nederland is het verleerd – zoals wel meer westerse landen – om nuchter en …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?