Laten we het woord ‘gehandicapten’ maar nooit meer gebruiken

Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten. Opinie
Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten. | beeld anp / Bas Czerwinski
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Mensen met een beperking kunnen lastig woonruimte en werk vinden. Ook de toegang tot openbare ruimtes en gebouwen laat nog te wensen over (ND 2 december). Dat komt doordat de samenleving een beperking heeft.

Vorig jaar heeft Nederland eindelijk het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap ondertekend. Onze regering heeft daar meer dan tien jaar over gedaan. Wat zegt dat over onze wijze van denken, over onze visie op mensen? We staan toch bekend als een beschaafd land.

Er zijn mensen die andere mensen in categorieën indelen, zoals ‘hulpbehoevenden’ (het woord alleen al), blinden, dementen, armen, bijstandtrekkers, minderbedeelden, gehandicapten.

Maar als je zo over een ander spreekt, wat zegt dit dan over jezelf? In welke categorie hoor jij dan?

Het categoriseren van mensen is ee …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?