Laatste uit Barneveld

Opinie
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het Nederlands Dagblad is verhuisd. Dit is de laatste krant die in Barneveld is gemaakt. Vrijdag hebben we een periode van 32 jaar aan de Hermesweg afgesloten. De krant van maandag zal – als alles goed gaat – de eerste zijn die aan de Berkenweg in Amersfoort is samengesteld.

Maanden van voorbereiding gingen aan de verhuisdag vooraf. Het grootste deel van de medewerkers – redactie, klanten­service, ondersteunende diensten – verrichtte hand-en-spandiensten. Het eigen ladeblok ontruimen, boeken sorteren, de papiercontainer vullen. Een vijfkoppige werkgroep verhuizing deed echter het meeste werk. En dat is maar goed ook. De productie gaat immers door.

Deze rubriek wordt geschreven te midden van meer onrust en herrie dan de gebruikelijke bedrijvigheid. Verhuizers rijden rolcontainers met dozen langs. ICT’ers koppelen computers af. Kasten en tafeltjes verdwijnen in de verhuiswagen.

Veel hoeft niet mee. We beginnen in Amersfoort voor een belangrijk deel met een schone lei. Nieuwe tafels en nieuwe stoelen. Een nieuwe televisiewand bij de eindredactie. Nieuwe planten. Het beeld in onze voortuin gaat naar de erven van kunstenaar Jo Esenkbrink. De oude trapdegelpers, die als een pronkstuk vele jaren de hal sierde, is weer in gebruik genomen, door een kleine drukkerij in Amersfoort.

Veel ballast zijn we kwijt. Duizenden kilo’s papier en honderden boeken gingen weg naar de recycling of de liefhebber. Tal van kasten en ladeblokken schieten over. Van het enorme krantenarchief is weinig bewaard. Bijna alles is inmiddels digitaal beschikbaar. Pareltjes die we in die papieren schatkist terugvonden, presenteren we begin december in het magazine NDWinter.

Vrijdag was de dag van ‘de laatste keer’. Een laatste loopje van station Barneveld-Noord naar het ND-gebouw. De laatste keer op deze vloer vergaderen – staande, als altijd – over de krant van morgen. De laatste keer naar de kantine voor een kop koffie. De laatste lunch van kantinekoningin Wil Amoraal. De laatste pagina van Barneveld naar de drukkerij in Diemen.

Vrijdagavond sloot de krant iets eerder dan normaal. De servers zijn stilgelegd en afgekoppeld en als het goed is vannacht in Amersfoort weer aan de praat gekregen. Dat is het kwetsbaarste moment van de verhuizing. Het maken van de krant is volledig afhankelijk van een goed werkend computersysteem.

Vandaag, zaterdag, maken collega’s alles in orde op de nieuwe vloer en maken we tussen die bedrijven door weer een nieuwe krant. In een nieuwe omgeving. In een kantoorpand dat we delen met andere bedrijven. We hebben er zin in, en zijn benieuwd wat de nieuwe, stadse omgeving met ons doet.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?