Kunstmatige intelligentie kan de Adem niet vervangen

Kunstmatige Intelligentie (AI) is een grote verbetering bij onder meer medische toepassingen. Maar AI een ziel toekennen, is een fundamenteel verkeerde stap. Opinie
Kunstmatige Intelligentie (AI) is een grote verbetering bij onder meer medische toepassingen. Maar AI een ziel toekennen, is een fundamenteel verkeerde stap. | beeld ap / Mark Schiefelbein
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Dit is het jaar waarin volgens betrokkenen kunstmatige intelligentie (AI) een ‘moreel kompas’ heeft gekregen, als eerste vorm van een eigen ziel. En daar zit de principiële denkfout. De ziel, de Adem die God Adam inblies, kan niet worden vervangen.

Laten we eerlijk zijn, we hebben vaak last van keuzeproblemen. Veel mensen zijn notoire twijfelaars. Van vertwijfeld dralen voor de kledingkast, het kiezen van een baan, tot de vraag of hij of zij wel echt, écht de ware is.

Maar er is goed nieuws: de verlossing van deze keuzestress is binnen handbereik – dankzij AI.

‘Ik ben een AI versie van jou’, zo presenteert het bedrijf Sidekik het AI-programma waarmee op basis van databronnen (die je nog wel zelf mag bepalen) ‘via neurale netwerken’ een profiel van je wordt gemaakt.

Vervolgens kun je daarmee praten en op basis van wat je kunstmatige c …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?