Kunstmatige intelligentie die wij niet meer kunnen volgen of voorspellen, is een enorm gevaar

De Chinees Ke Jie, de nummer 1 van de wereld in het eeuwenoude spel Go, kijkt niet blij als hij voor de tweede keer door een computer wordt verslagen, in mei van dit jaar. Opinie
De Chinees Ke Jie, de nummer 1 van de wereld in het eeuwenoude spel Go, kijkt niet blij als hij voor de tweede keer door een computer wordt verslagen, in mei van dit jaar. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De angst voor kunstmatige intelligentie die ons overvleugelt, is reëel. Dan moeten we op tijd de stekker er nog uit kunnen trekken.

In 1996 slaagde voor het eerst een schaakcomputer erin de regerend wereldkampioen, Garry Kasparov, te verslaan. Deze computer rekende simpelweg alle mogelijke zetten door en won – op basis van pure rekenkracht.

Tot voor kort waren mensen nog superieur in Go, een duizenden jaren oud bordspel uit China: dat kent simpelweg te veel mogelijkheden om allemaal door te rekenen. Sinds kort echter kunnen de nieuwste artificiële netwerken die gebruikmaken van deep learning, met gemak zelfs de beste Go-speler ter wereld verslaan.

Sommigen redeneren dat we hiermee ons voordeel moeten doen: geef Kunstmati …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?