Jongeren hebben een vak als 'Religieuze Educatie' nodig op school

Godsdienstonderwijs is zelfs op katholieke en protestantse scholen vrijwel onmogelijk aan het worden. Het gevaar is dat daarmee ook de aandacht voor existentiële zaken verdwijnt. Opinie
Godsdienstonderwijs is zelfs op katholieke en protestantse scholen vrijwel onmogelijk aan het worden. Het gevaar is dat daarmee ook de aandacht voor existentiële zaken verdwijnt. | beeld anp / Koen Suyk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Jongeren hebben een plek nodig om levensvragen te bespreken. We mogen hen niet aan hun lot overlaten bij het vormen van hun identiteit.

Ouders voeden kinderen tegenwoordig vrij op, als zelfstandige, autonome individuen. Het gevolg is dat jongeren veel zelf moeten uitzoeken.

Ze kampen meer dan ooit met keuzestress, depressiviteit en burn-out-klachten. Er zijn zo veel keuzes te maken, elke dag opnieuw. Ze krijgen geen voorbeeld van geworteld leven. Ze hebben geen moreel richtsnoer, waardoor ze keuzes voor goed leven kunnen maken. Internet is hun beste raadgever en ook daar is de keuze onbeperkt en ongecensureerd.

In het voortgezet onderwijs is er een grote verlegenheid bij docenten om echt over existentiële zaken te spreken. D …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?