ISIS leert van Assad: gifgas is effectief

Opinie
beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Alarm onder westerse mogendheden nu steeds duidelijker wordt dat ISIS een tactiek van de Syrische president Assad overneemt – het gebruik van gifgas. Goed gifgas vereist de nodige kennis en ervaring die had ISIS nog niet. Nu wel. Met dank aan Assad.

De wreedheid van de terreurbeweging ISIS heeft er een nieuwe dimensie bij en wel die van gifgas. Na eerdere geruchten en aanwijzingen dat ISIS zowel in Irak als Syrië soms gebruik zou hebben gemaakt van gifgas, heeft nu een gezamenlijk onderzoek van twee Britse organisaties bevestigd dat ISIS Koerdische strijders heeft aangevallen met gifgasmunitie.

De teams van Conflict Armament Research (CAR) en Sahan Research vonden bewijzen dat ISIS bij gevechten rond Hasakah in het noordoosten van Syrië en bij de Mosul-dam in Noord-Irak inderdaad gifgasgranaten heeft gebruikt. Bij Mosul lekte dagen na de inslag een donkergele vloeistof die naar chloor rook uit een niet geëxplodeerde mortiergranaat. In het noorden van Syrië had ISIS op 28 juni een ‘hele reeks projectielen’ op een post van de Koerische YPG-strijders afgevuurd. Het gas uit de granaten zorgde voor ‘verlies van gezichtsvermogen, bewusteloosheid, pijn vanaf het middel, lokale verlamming’ en andere symptomen van vergiftiging.

voldoende expertise

Dat ISIS zou overgaan op het gebruik van gifgas was begin juni al voorspeld door de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop. ‘De groepering Islamitische Staat heeft aangetoond bereid te zijn chemische wapens te gebruiken en heeft waarschijnlijk onder de rekruten nu voldoende technische expertise om deze te ontwikkelen.’ Ze doelde onder meer op een incident in januari, waarbij Koerdische strijders tijdens een offensief tegen ISIS een vrachtwagen van de terroristen op de snelweg tussen Mosul en Syrië onder vuur namen. De truck bleek geladen te zijn met ongeveer twintig grote cilinders vol chloorgas en de Koerdische peshmerga’s kregen, ondanks de afstand, last van misselijkheid, braken, duizeligheid en moesten snel door een medische veldpost worden behandeld.

Volgens Bishop is er gezien deze recente ontwikkelingen ‘een wereldwijde inspanning nodig om de verdere verspreiding en gebruik van chemische en biologische wapens te voorkomen’.

Dat klopt helemaal. Maar juist dat is de afgelopen jaren volledig ondergraven door de VN-Veiligheidsraad. Bovendien gebruikt ISIS niet zomaar gifgas. De terreurbeweging heeft een leermeester in terreur en moord: de Syrische president Assad. Die kwam er namelijk mee weg, nadat zijn troepen in augustus 2013 in Damascus 1400 burgers met saringas

een gruwelijke dood hadden ingejaagd.

rode lijn

Een absolute rode lijn was dat – had de Amerikaanse president Obama eerder gezegd. Maar met de tussenkomst en bemiddeling van Rusland hoefde Assad nauwelijks te boeten; alleen zijn voorraad chemische wapens diende hij in te leveren. Dat heeft hem er niet weerhouden om daarna nog eens tientallen aanvallen op woonwijken in dissidente steden of stadswijken uit te voeren met vatenbommen, gevuld met chlorine.

Nog in april dit jaar heeft de Veiligheidsraad achter gesloten deuren gekeken naar de video waarin te zien is hoe doktoren vechten voor het leven van kinderen die stikken omdat hun longen vernield zijn door dit gas. Er kwam geen resolutie die Assad ter verantwoording riep. Ook het inschakelen van het Internationaal Strafhof om de gruwelijkheden van alle partijen in de Syrische oorlog te onderzoeken, werd door Rusland en China getorpedeerd. Zo kon Assad vrijelijk strooien met gif – en ISIS een voorbeeld geven. In december van vorig jaar viel zijn leger eenheden van ISIS in Deir Az Zor aan met chloorgas, en ‘nagelde hen ter plekke aan de grond’, aldus Hamish De Bretton-Gordon tegen al Jazeera. De terreurbeweging zag ‘hoe effectief chemische wapens en chloorgas in het bijzonder in Syrië zijn geweest’ en nam de giftige praktijken over.

aperte weigering

Dat is het effect van de aperte weigering van de Veiligheidsraad om de door iedereen erkende en met de mond beleden rode lijnen te handhaven. De oproep van Bishop tot meer internationale samenwerking tegen chemische wapens is een volstrekt loze kreet als Moskou en Peking dictators als Assad daarvan vrijwaren, zodat die hun gang kunnen gaan.

Het bedankje van ISIS voor het nieuwste wapen van terreur – want dat is gifgas bij uitstek – kan ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi daarom het beste niet alleen naar Damascus, maar ook naar het Kremlin sturen: ‘Dank voor de tip, we zullen er gretig gebruik van maken’. <

Bijlagen

Fotoserie, 2 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?