Investeer in tijd voor de patiënt

Met een beetje pech moeten artsen straks voor elk uur spreekuur of zaalronde, een tot anderhalf uur besteden aan administratie. Opinie
Met een beetje pech moeten artsen straks voor elk uur spreekuur of zaalronde, een tot anderhalf uur besteden aan administratie. | beeld ap / Klaus Rose
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De zorg speelt een hoofdrol in de verkiezingscampagne. Wat is er nodig? De eigen bijdrage afschaffen – misschien. Maar vooral: een breuk met de cultuur van overbodige regels en administratie. Zorg is dienstbaarheid aan medemensen.

Enige tijd geleden kwam de heer S. op mijn polikliniek, samen met zijn vrouw. Hij was een halfjaar met pensioen. Hij had altijd hard gewerkt; er was nu eindelijk tijd om te genieten. Sinds twee weken voelde hij een vage pijn in zijn buik; hij kon ook wat moeilijker naar het toilet. Bij het lichamelijk onderzoek had zijn oogwit een lichtgele kleur.

Ik deelde mijn bevindingen met hen beiden. ‘Dokter, het is toch geen K?’ Bloedonderzoek en een spoed-CT-scan van de buik bevestigden de vermoedens: dikkedarmkanker met uitvoerige uitzaaiingen in de lever – een helaas ongeneeslijke ziekte.

Een week …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?