Luister naar

Ingezonden brief: Losse psalmversjes

Nieuws
Hans van Gelder Barendrecht
maandag 24 september 2018 om 03:00

Niet alleen worden lang niet alle psalmen gezongen (Nederlands Dagblad 21 september), ook is al heel vroeg in de geschiedenis van het Nederlands protestantisme de gewoonte ontstaan, van een psalm slechts datgene te zingen wat de predikant passend vond bij zijn prediking. Of men beschouwde het zingen als een moment waarop de predikant even kon uitrusten en de gemeente even actief worden.

Zo zong ik vanaf mijn jongste jaren van Psalm 56 in de berijming-1773 uitsluitend de verzen 4, 5 en 6 en van Psalm 43 de verzen 3 en 4. Waarbij velen tot op de dag van vandaag niet eens weten dat de Psalmen 42 en 43 een eenheid vormen.

Wanneer men zou menen dat dit alleen in de rechterflank voorkomt, wijs ik op twee dingen. Ik heb als organist met 35 dienstjaren binnen de PKN van Psalm 149 nog nooit vers 4 en 5 begeleid. Maar ook verbaas ik me nog steeds over het feit dat Huub Oosterhuis in zijn overigens prachtige versies van Psalm 139 in het Verzameld Liedboek de moeilijke verzen tegen het eind bewust weglaat.

Het ware te wensen dat gemeenten in de eerste psalm dan wel in de antwoordpsalm na de lezing uit het Oude Testament vaker gehele psalmen – in een afwisseling van gelezen en gezongen verzen – laten klinken; ook de synagoge zal er ons dankbaar voor zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.