Hoopvol teken dat opleiding van Gereformeerde Gemeenten in de stad blijft

De Boezemsingelkerk in Rotterdam die nu wordt gesloopt. Opinie
De Boezemsingelkerk in Rotterdam die nu wordt gesloopt. | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Boezemsingelkerk in Rotterdam wordt gesloopt. Pijnlijk, maar het is een hoopvol teken dat de predikantenopleiding van de Gereformeerde Gemeenten in de stad blijft.

De sloop aan de binnenzijde van de Boezemsingelkerk (bouwjaar 1901) in Rotterdam is in volle gang. In september gaat het grote kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente van Rotterdam-Centrum tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw van de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (Nederlands Dagblad, 7 juli).

Het besluit is door de synode al anderhalf jaar geleden genomen, maar roept reacties op nu het zover is. Had dit niet anders gekund? Sloop van beeldbepalende panden doet altijd pijn, maar zeker in Rotterdam waar na de Tweede Wereldoorlog ontiegelijk veel kerkgebouwen zijn gesloopt. Het symbool daarvan is de Koninginnekerk – gebouwd in 1907, gesloopt in 1972. Het kerkgebouw werd in 2013 tijdens een door het Nederlands Dagblad georganiseerde verkiezing uitgeroepen tot ‘mooiste gesloopte kerk’. Het zou dan ook logisch zijn om kerken die van de sloophamer gespaard zijn, met hand en tand te beschermen, zeker een kerk die aan dezelfde singel staat als de imposante Koninginnekerk. Vorige maand promoveerde Herman Wesselink op de vraag hoe je een goede afweging kunt maken welke kerken uit de periode 1800-1970 moeten blijven en welke kunnen verdwijnen. Op de vier criteria die hij formuleert – architectuur, ligging in de stad, interieur en kerkhistorie – scoort de Boezemsingelkerk vooral op de laatste. Het uiterlijk van de kerk is niet zo bijzonder, het kerkgebouw staat wat weggedrukt achter het woonhuis waar de theologische opleiding is gevestigd en het interieur is weinig opvallend. Maar het is wel de kerk waar Henri Kersten, een van de grondleggers en bekendste dominees van de Gereformeerde Gemeenten, twee periodes predikant is geweest. In 1907 vond hier de vergadering plaats waar de kruisgemeenten en Ledeboeriaanse gemeenten besloten samen verder te gaan als Gereformeerde Gemeenten. En in de kerk hielden alle predikanten van het bevindelijk-gereformeerde kerkgenootschap hun eerste preek.

zakelijke afweging

De synode repte volgens een verslag in het Reformatorisch Dagblad met geen woord over de kerkhistorische waarde. Het was slechts een zakelijke afweging: de onderhouds- en energiekosten zijn te hoog. Sloop en bouw van een nieuw pand voor de Theologische School inclusief kleine kerkzaal kost 1,2 miljoen euro. Het kan onmogelijk zo zijn dat er in de Gereformeerde Gemeenten geen gevoel van treurnis is. Discussie bleef in het Reformatorisch Dagblad echter nagenoeg uit. Alleen een dominee uit een verwant kerkgenootschap vroeg zich – refererend aan de verkiezing ‘mooiste gesloopte kerk’ – af of dit over een paar jaar ‘de meest betreurde sloop van een kerk uit reformatorische kring’ zou zijn.

Het had anders kunnen gaan. Door herbestemming of gedeeltelijk hergebruik was het kerkhistorische monument behouden gebleven. Maar voor alternatieven is het te laat. Een pleister op de wonde is dat de Theologische School in 2007 besloot in Rotterdam te blijven en die keuze met nieuwbouw bevestigt. Dat is opmerkelijk. Waar leden van de Gereformeerde Gemeenten massaal randgemeenten verkozen boven de stad (de centrumgemeente kromp van drieduizend naar honderd leden) houdt een symbool als de predikantenopleiding stand. Geen Barneveld of Rijssen, geen Ridderkerk of Hendrik-Ido-Ambacht. Rotterdam, daar leiden de Gereformeerde Gemeenten hun voorgangers op. Dat is een hoopvol teken. <

Bijlagen

Fotoserie, 2 foto's

Links

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?