Het theologisch personeel van Adolf Hitler - in Duitsland én Nederland

Adolf Hitler verlaat een kerk in Bremerhaven (1932). Veel mensen, in Duitsland en Nederland, slikten Hitlers christelijk vertoon voor zoete koek. Opinie
Adolf Hitler verlaat een kerk in Bremerhaven (1932). Veel mensen, in Duitsland en Nederland, slikten Hitlers christelijk vertoon voor zoete koek. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het waren ook vriendelijke en redelijke christenen in Nederland en Duitsland die Hitler steunden. Het was lastig om ze als schuldigen weg te zetten.

Wie denkt aan theologie en nazi-Duitsland denkt onmiddellijk aan Dietrich Bonhoeffer. Als íémand profetisch in opstand kwam tegen het antichristelijke haatbewind van de nazi’s, was hij het wel. Uiteindelijk maakte Bonhoeffer zelfs de keuze om deel te nemen aan een mislukte aanslag op Hitler. Dit heeft hij moeten betalen met zijn leven. Op 9 april 1945 werd hij geëxecuteerd.

Maar wie de woorden terugleest die Bonhoeffer op 23-jarige leeftijd in 1929 vanaf een kansel in Madrid sprak, zou zeggen dat we met een totaal andere theoloog te maken hebben:

‘Ik zal de wapens opnemen in het vreselijke …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?