Het sprookje van efficiënt werken op de universiteit levert vooral de docent veel meer werk op

Universitair medewerkers boden vorige week een petitie aan in de Tweede Kamer. Namens meer dan vijfduizend collega’s brachten ze de boodschap dat de hoge werkdruk ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. Opinie
Universitair medewerkers boden vorige week een petitie aan in de Tweede Kamer. Namens meer dan vijfduizend collega’s brachten ze de boodschap dat de hoge werkdruk ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. | beeld anp / Bart Maat
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Efficiënt werken op de universiteit: meer geld naar het onderwijs. Dat klinkt mooi. Maar in de praktijk komt het erop neer dat de docent nu een deel van het werk erbij doet dat eerder door ondersteuners werd gedaan.

Stelt u zich eens voor dat uw leidinggevende u komt vertellen dat zij een mooi plan heeft voor de komende zeven jaren: uw salaris gaat 13 procent omhoog, maar ze verwacht dan wel dat u voor dat geld ongeveer 30 procent productiever bent. O ja, en de inflatie over die tien jaar bedraagt ongeveer 10 procent. Tekent u hier maar!

U zou wel gek zijn. Maar toch is dit ongeveer de situatie waarin de Nederlandse universiteiten zich bevinden, behalve dan dat hun van tevoren niets gevraagd is.

Over de jaren 2009 tot 2016 steeg de rijksbijdrage aan universiteiten met 13 procent terwijl de inflatie 10 …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?