Het raadgevend referendum langs een filosofische meetlat

<p>Waarom in een stemlokaal stemmen (en in de rij staan, zoals hier bij het Oekraïne-referendum op Utrecht Centraal) ? Het kan ook thuis, elektronisch, met DigiD. Dat is gemakkelijker en goedkoper.</p> Opinie

Waarom in een stemlokaal stemmen (en in de rij staan, zoals hier bij het Oekraïne-referendum op Utrecht Centraal) ? Het kan ook thuis, elektronisch, met DigiD. Dat is gemakkelijker en goedkoper.

| beeld anp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het raadgevend referendum. De regering wil er het liefst zo snel mogelijk vanaf. De christelijke filosofie kan helpen een mening te vormen.

De christelijke filosofie onderscheidt – in het voetspoor van haar grondlegger Herman Dooyeweerd – een aantal aspecten aan de werkelijkheid. Het zijn handvatten om die werkelijkheid te analyseren en beter te begrijpen.

Laten we die eens toepassen op het raadgevend referendum.

getal

Bij een referendum worden opkomstpercentages en percentages voor- en tegenstemmen geteld. Kan dat niet beter? Bijvoorbeeld door de vereiste meerderheid te koppelen aan het opkomstpercentage. Bijvoorbeeld: bij 80 procent opkomst moet 50 procent voor zijn, bij 20 procent opkomst moet 100 procent voor zijn, en daart …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?