Het is absurd wat er hier aan de Rijksuniversiteit van Groningen gebeurt

Universitair docenten worden op een cursus Engels gestuurd. Studenten niet. Dat geeft veel spraakverwarring, bijvoorbeeld bij Chinezen. Daardoor daalt het peil van de Nederlandse studenten en de kwaliteit van het onderwijs. Opinie
Universitair docenten worden op een cursus Engels gestuurd. Studenten niet. Dat geeft veel spraakverwarring, bijvoorbeeld bij Chinezen. Daardoor daalt het peil van de Nederlandse studenten en de kwaliteit van het onderwijs. | beeld iStock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Bekrompen protectionisme, een gezegende voorsprong en je moet niet mieren. Sjirk Kuijper gebruikt stevige taal om de weerstand tegen Engelstalig onderwijs aan de universiteiten te typeren (ND 30 januari). Zijn argumenten gaan voorbij aan de drijfveren en nadelen.

Wat zijn de drijfveren achter Engelstalig onderwijs?

Ten eerste is dit bedoeld om meer buitenlandse studenten aan te trekken, die extra geld in het laatje brengen. Vooral studenten van buiten de EU betalen extra hoog collegegeld. Het is dus een geldkwestie.

In de tweede plaats is het doel het aantal studenten op peil te houden. Binnen enkele jaren daalt het aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs; het geboortecijfer in Nederland daalt immers al jaren. Een demografisch argument dus. Natuurlijk geldt dit voor alle universiteiten, dus doen ze allemaal aan verengelsing.

tegenargumenten

A …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?