Help menstruatiepijn de wereld uit

In arme landen zorgt menstruatie voor veel absentie en schooluitval onder meisjes. Hier doen leerlingen van een school in Ethiopië mee aan een actie voor betere beschikbaarheid van maandverband en meer openheid. Opinie
In arme landen zorgt menstruatie voor veel absentie en schooluitval onder meisjes. Hier doen leerlingen van een school in Ethiopië mee aan een actie voor betere beschikbaarheid van maandverband en meer openheid. | beeld ap / Carola Frentzen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Neem de maandelijkse pijn van vrouwen eindelijk als medisch probleem serieus. Dan is menstruatieverlof – zoals onder meer Italië en India overwegen – misschien niet meer nodig.

Ongesteld? Tampon, pijnstiller en doorgaan maar. Zo ‘hoort het’ in Nederland. En wereldwijd gezien is dat al een luxe.

Veel vrouwen moeten doorwerken zonder paracetamol, vaak zelfs zonder deugdelijk maandverband of een wc om het te kunnen verwisselen. In arme landen zorgt menstruatie voor veel absentie en schooluitval onder meisjes.

De oplossing die Italië en ook India overwegen, klinkt sympathiek, modern en vrouwvriendelijk. Geef vrouwen menstruatieverlof. Ze kunnen dan een of twee dagen per maand thuisblijven en uitrusten.

Een paar westerse bedrijven zoals Nike experimenteren er al mee.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?