Heethoofdige politici, kalme generaals

Op de klimaattop in Parijs moesten de wereldleiders even wachten tot iedereen klaarstond voor de groepsfoto. Dat moment gebruikten de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas om elkaar de hand te drukken. Opinie
Op de klimaattop in Parijs moesten de wereldleiders even wachten tot iedereen klaarstond voor de groepsfoto. Dat moment gebruikten de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas om elkaar de hand te drukken. | beeld ap / Martin Bureau
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas delen een probleem: ze hebben beiden te maken met radicale heethoofden die actie willen. Aan Israëlische kant gaat het leger daar nu dwars voor liggen.

Hij duurde maar even, die handdruk, op de klimaatconferentie in Parijs – de eerste keer sinds 2010 dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas elkaar weer persoonlijk ontmoetten.

Maar de reacties liegen er niet om. Hoe kón Abbas dat doen, die ‘oorlogsmisdadiger Netanyahu’ een hand geven, brieste woordvoerder Daoud Shihab van de Islamitische Jihad in Gaza. Hij vreest dat het weleens een eerste stap kan zijn terug richting de onderhandelings­tafel.

terughoudend

Shihabs reactie verraadt de inschatting dat Netanyahu dat ind …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?