Geen probleem oplossen dat we nog niet begrijpen. Er is meer onderzoek nodig naar levenseinde

Er is een groeiende terughoudendheid bij professionals en beroepsorganisaties voor verruiming van de euthanasiepraktijk. Waarom? Het is buitengewoon belangrijk om hun signalen te willen begrijpen, met het oog op een verantwoorde praktijk. Opinie
Er is een groeiende terughoudendheid bij professionals en beroepsorganisaties voor verruiming van de euthanasiepraktijk. Waarom? Het is buitengewoon belangrijk om hun signalen te willen begrijpen, met het oog op een verantwoorde praktijk. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Waar staan we met de euthanasiepraktijk, de wetgeving en het debat over ‘voltooid leven’? Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over euthanasie. Els van Wijngaarden is een van de deskundigen die daar worden gehoord. Dit is een bewerkte versie van haar notitie ter voorbereiding.

1. Er zijn nieuwe redenen om de morele en sociale consequenties te doordenken

Zowel in het rapport van de commissie-Schnabel (2016) als in de derde evaluatie van de Euthanasiewet (2017) wordt geconcludeerd dat de huidige euthanasiewetgeving goed en zorgvuldig functioneert.

De evaluatie laat tegelijk zien dat de wet steeds ruimer geïnterpreteerd wordt. Dit roept veel discussie op over de morele aanvaardbaarheid en wenselijkheid van bepaalde praktijken. Het gaat dan vooral over euthanasie bij vergevorderde dementie en bij psychiatrische problematiek.

Ik wijs op een aantal kritiekpunten van ps …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?