Geen asielbeleid? Dan nemen de populisten Europa over

Bootvluchtelingen trekken de aandacht van een Italiaans marineschip, afgelopen maandag. De Italiaanse marine bracht deze week honderden migranten uit Afrika en Azië aan land. Opinie
Bootvluchtelingen trekken de aandacht van een Italiaans marineschip, afgelopen maandag. De Italiaanse marine bracht deze week honderden migranten uit Afrika en Azië aan land. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Er komt geen Europees ‘Plan B’ voor het geval de vluchtelingendeal van de Europese Unie met Turkije mislukt, zegt de Duitse regering. Dat is van een zeldzame kortzichtigheid. De EU heeft nog maar een paar maanden de tijd, voor er met Europa wordt ‘afgerekend’.

De deal met Turkije blijft gewoon staan, zo verzekerde de Duitse minister zonder portefeuille Peter Altmaier vrijdag in de Berliner Zeitung. Er komt geen ‘Plan B’, zei hij erbij, als antwoord op het verzoek van Griekenland.

De Grieken hebben daar nadrukkelijk om gevraagd, nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag de EU een ultimatum had gesteld. Als de EU de visumplicht voor Turken niet in oktober heeft opgeheven, zal de Turkse regering ’wel afstand moeten nemen van het vluchtelingenverdrag’, dreigde Cavusoglu.

Griekenland reageerde terecht gealarmeerd. ‘We h …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?