Europese elite negeert burgers

Een demonstratie van nationalisten in Belgrado tegen de normalisering van de betrekkingen met Kosovo. Zulke landen wil de EU binnenhalen. Opinie
Een demonstratie van nationalisten in Belgrado tegen de normalisering van de betrekkingen met Kosovo. Zulke landen wil de EU binnenhalen. | beeld ap / Marko Drobnjakovic
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Dat eurocommissaris Frans Timmermans niet zo optimistisch is over het voortbestaan van de Europese samenwerking is begrijpelijk. Maar hij negeert de problemen die eraan ten grondslag liggen.

De voorloper van de EU, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, had een realistisch doel. Dat was het creëren van economische samenwerking om daarmee oorlog te voorkomen. De EU gaat over veel meer. Zij neemt besluiten over onderwerpen waarvan veel mensen niet begrijpen waarom die Europees geregeld moeten worden.

Zo mag fetakaas alleen uit Griekenland komen. De olijfolie op tafel in restaurants moet voorzien zijn van een etiket. Ook op drugsbeleid en huisvesting drukt de Europese Unie haar stempel. En dat bevalt lang niet iedereen.

In de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen laten pol …
Dit is 14% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?