EU, pak ontwijken belasting aan

De vlag van Luxemburg is te zien op een cd in de drive van een computer in Leipzig met het label ‘Steuer daten’ oftewel belastingdata. Voor grote bedrijven was Luxemburg jarenlang een goed adres om belasting te ontwijken. Opinie
De vlag van Luxemburg is te zien op een cd in de drive van een computer in Leipzig met het label ‘Steuer daten’ oftewel belastingdata. Voor grote bedrijven was Luxemburg jarenlang een goed adres om belasting te ontwijken. | beeld ap / Jan Woitas
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een voorstel van de Europese Commissie om belastingontwijking tegen te gaan en transparantie te verhogen, is een wassen neus.

Afgelopen week presenteerde de Europese Commissie een voorstel dat ertoe moet leiden dat bedrijven eindelijk inzichtelijk maken hoeveel en in welke landen ze belasting betalen. In plaats daarvan komt de Europese Commissie met een slap voorstel.

‘Country-by-country reporting’, zoals de rapportageverplichting wordt genoemd, is al vele jaren een heet hangijzer in de politiek. Mondjesmaat worden sommige bedrijven, zoals in de grondstoffenindustrie en de bankensector, verplicht om in verschillende vormen te rapporteren over hun belastingen.

Panama Papers

Belastingontwijking op grote schaal bli …
Dit is 14% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door