Engels bedreigt studies Nederlandse taal en cultuur

Vakken die gericht zijn op de Nederlandse samenleving en cultuur verdwijnen uit het onderwijsprogramma als aan de universiteit steeds meer vakken in het Engels worden gegeven en in een Engels keurslijf worden geperst. Opinie
Vakken die gericht zijn op de Nederlandse samenleving en cultuur verdwijnen uit het onderwijsprogramma als aan de universiteit steeds meer vakken in het Engels worden gegeven en in een Engels keurslijf worden geperst. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De studie Nederlandse taal en cultuur kan niet meer op het hoogste niveau beoefend worden. Nu al wordt drie kwart van de masteropleidingen in het Engels gegeven.

Doceren wordt onmogelijk als ik geen Nederlandstalige schrijvers of literatuur kan voorschrijven.

Onlangs moest een van mijn meest getalenteerde studenten haar eindwerkstuk over Vondel in het Engels schrijven, omdat de researchmaster Engelstalig is en de examencommissie dit eist.

Alle citaten moesten worden vertaald, dus ook ‘Het hemelsche gerecht heeft zich ten lange lesten, Erbarremt over my en mijn benaeuwde vesten’. Na lang steggelen kwamen we uit op Heavenly justice has been benevolent to me, and protected me and my endangered city.

Vondels taal werd in een Engels keurslijf geperst o …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?