Eigenlijk is Van Bommel vóór

Met het oog op het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne, hielden activisten onlangs een protest bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kiev. Boodschap: luister niet naar de Russische propaganda. Opinie
Met het oog op het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne, hielden activisten onlangs een protest bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kiev. Boodschap: luister niet naar de Russische propaganda. | beeld ap / Efrem Lukatsky
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Harry van Bommel spreekt zichzelf tegen. Hij kwam met een vlammend betoog om op 6 april ‘nee’ te zeggen tegen het samenwerkingsverdrag met Oekraïne (ND 9 maart). Maar zijn argumenten vragen om een ja-stem.

Laten we vier argumentatieve eilandjes in het betoog van Van Bommel bij elkaar brengen. Het eerste: de zogenaamde verdeeldheid in Oekraïne. Het tweede: het verdrag benadeelt het – blijkens opiniepeilingen kleine – Russischgezinde deel van de bevolking door elke vorm van samenwerking met Rusland uit te sluiten.

De stellingname van het nee-kamp, dat we hier te maken hebben met een tot op het bot verdeelde bevolking, is uitermate hypocriet. Het is nog nooit voorgekomen dat elk individu in een democratische maatschappij het eens was met één en dezelfde beleidsrichting.

Je hebt in een democrati …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?