Een pleidooi voor kerkplanting-nieuwe stijl

Kerkplanting? Vorm een leefgemeenschap en verbind je daaraan voor een periode van tien jaar. Op de foto: de Haagse wijk Moerwijk. Opinie
Kerkplanting? Vorm een leefgemeenschap en verbind je daaraan voor een periode van tien jaar. Op de foto: de Haagse wijk Moerwijk. | beeld anp / Valerie Kuypers
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Laten we stoppen met kerkplanting op de traditionele manier. En in plaats daarvan zendelingen als ‘tentenmakers’ erop uitsturen om zich op allerlei plekken in onze cultuur te vestigen. Een verhaal uit de Noord-Amerikaanse context, misschien met genoeg parallellen met West-Europa.

Gevestigde kerken doen al jaren aan kerkplanting. Ze betalen voor drie jaar een voorganger (eigenlijk een soort ondernemer), materiaal en een gebouw. Het doel is een zelfstandige gemeente binnen drie jaar, die haar eigen dominee en overige kosten opbrengt.

Maar de kosten van deze manier van kerkplanting zijn enorm. Kerken investeren soms tot 350.000 euro om een project van de grond te krijgen. En er mislukken nogal wat!

waanzin

In de veranderende omgeving van het Noord-Amerikaanse post-christendom is deze aanpak van kerkplanting waanzin. Om een aantal redenen; ik noem er drie.

Het legt eno …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?