Dwang om alles te voorspellen

Journalisten, politieke analisten en nieuwsjunks zijn niet meer tevreden als ze kunnen uitleggen wat er is gebeurd – ze willen laten zien dat ze ook zien aankomen wat er komt. Bij de kandidatuur van Donald Trump mislukte dat falikant. Opinie
Journalisten, politieke analisten en nieuwsjunks zijn niet meer tevreden als ze kunnen uitleggen wat er is gebeurd – ze willen laten zien dat ze ook zien aankomen wat er komt. Bij de kandidatuur van Donald Trump mislukte dat falikant. | beeld ap / Alan Diaz
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Donald Trump wordt deze week op de Republikeinse conventie aangewezen als presidentskandidaat. Lang waren de voorspellingen niet in zijn voordeel en journalisten geloofden daar heilig in. Zelfs zo sterk dat ze nu onthutst spijt betuigen.

Je moet het ze nageven: veel journalisten geven toe dat ze er helemaal naast zaten in het eerste bedrijf van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alleen zeggen ze sorry voor de verkeerde fout.

De media kastijden zichzelf voor een reeks onjuiste voorspellingen: dat Trump nooit kandidaat zou worden, dat Clinton het al heel snel zou zijn, dat de Republikeinse kandidatuur op de partijconventie zou moeten worden beslist.

Maar die zelfkastijding zou over een dieper ziektebeeld moeten gaan: de dwangmatige haast om van alles te voorspellen.

Peilingen en poppetjes domineren het verkiezingsnieuws, …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?