Duizend Woorden: 'Staatsman en mens'

Opinie
beeld epa / Christian Hartmann
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Redacteur en fotograaf Hans-Lukas Zuurman schrijft tweewekelijks wat een foto uit het nieuws bij hem oproept.

duizend woorden

Praten met je handen. Het kan ook als je ze ogenschijnlijk werkeloos op tafel legt. Dat bewijst de Franse president Emmanuel Macron na het tekenen van een wet, waarna hij zijn toelichting erop geeft aan de media. Zijn rechterhand, iets opengespreid, hád onder tafel kunnen liggen, maar ‘praat’ ook mee en zegt: ‘Dit is het, dit is mijn besluit, zó gaan we het doen.’ Macron is, op z’n Frans gezegd ‘op zijn qui vive’. Zijn linkerhand onderstreept dat nog eens extra.

Met drie ingetrokken vingers is een kleine versie van een gebalde vuist ontstaan én een subtiel wijzend gebaar: ‘Jullie daar, luister, dít is mijn boodschap.’ De witte mouwen die net onder de zwarte kleding uitsteken, passen helemaal in dit decor.

Minder vastberaden komen de twee witte papieren recht voor hem over. Daar is bij de geprinte tekst op het eerste blad met pen nog wat bij gekrabbeld. ‘Nee, toch liever zo.’ Of: ‘Nog maar even wat aanvullen.’ Je kunt je zulke gedachten van Macron zomaar voorstellen. En dat maakt hem dan ook weer wat meer ‘mens’ naast een staatsman die resoluut vertelt hoe het zit.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?