Duik eens vaker in een afvalbak

Waarom zouden we voedsel dat op of net over de datum is, maar zonder problemen geconsumeerd kan worden, niet gewoon aanbieden in een aparte afdeling van de winkel. Opinie
Waarom zouden we voedsel dat op of net over de datum is, maar zonder problemen geconsumeerd kan worden, niet gewoon aanbieden in een aparte afdeling van de winkel. | beeld pixabay
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In de afvalbak van de supermarkt is zo veel goed voedsel te vinden dat het goed zou zijn om er regelmatig eens in te kijken. Ook dat hoort bij christelijke zorg voor het milieu.

Zwolse ChristenUnie-jongeren zijn vorige week een tiental afvalbakken en containers bij een groothandel ingedoken, om alles eruit te halen wat nog prima te eten is. De opbrengst: twintig liter sinaasappelsap van ‘geredde’ sinaasappels, die weggegooid zijn omdat er in een hele doos eentje niet meer goed was. Maar ook stukken meloen, in de container beland vanwege een deukje, en snoeptomaatjes die volgens het etiket nog ten minste houdbaar tot die dag waren.

Dit alles hebben zij uitgedeeld in het centrum van Zwolle aan het winkelend publiek. En wat bleek? De reacties waren alleen maar positief. Een glaasje verse jus tegen voedselverspilling viel in de smaak, maar ook het grotere doel: eten weggooien moet en kan minder.

In christelijk Nederland zien we een beweging naar een door het evangelie aangevuurde zorg voor het milieu. We doen al aan technologische innovatie om ons huishouden een stukje duurzamer te maken. Maar daarnaast hebben wij ook wat met afvalbakken, met grote containers naast supermarkten of groothandels. Christenen zouden best eens vaker een actiedag kunnen houden om die afvalbakken op te zoeken en er eens in te duiken.

Ruim 30 procent van de wereldwijde voedselproductie bereikt onze keukenkastjes niet, maar belandt in de afvalcontainers. Is het dan de bedoeling dat we allemaal in de rij gaan staan bij de containers van groothandels? Nee. We kunnen wel werken aan manieren om dat ‘geredde’ voedsel op de juiste plekken te krijgen, bijvoorbeeld door de Voedselbank het eten te laten keuren. Of voor kleine prijzen groenten te verkopen die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt, bijvoorbeeld witte wortelen of kromme komkommers. Maar ook nagaan of ‘ten minste houdbaar tot’-data op voedsel het eigenlijke doel niet voorbijgaan. Of voedsel dat op of net over de datum is, maar zonder problemen geconsumeerd kan worden, aanbieden in een aparte afdeling van de winkel.

Wát de beste bestrijding van het weggooien van goed eten ook is, het begint met consumenten die laten zien dat ze het niet langer pikken dat we zo omgaan met de natuur. We zijn klaar voor voedsel uit de opruiming. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?