Drie P’s maken ons niet duurzaam

Een lokale energiecoöperatie draagt ook bij aan de sociale cohesie in de wijk en creëert werkgelegenheid voor lokale aannemers. Opinie
Een lokale energiecoöperatie draagt ook bij aan de sociale cohesie in de wijk en creëert werkgelegenheid voor lokale aannemers. | beeld anp / Lex van Lieshout
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een duurzame toekomst vraagt om nieuwe businessmodellen. Denk aan de langere termijn, aan andere ‘waarden’ dan euro’s, aan menselijk kapitaal.

In visies op duurzaamheid gaat het vaak over de drie P’s – People (mensen), Profit (winst) en Planet (de aarde). We moeten de balans tussen de 3 P’s nastreven, de aarde niet verder uitputten, geen schadelijke stoffen gebruiken en onze leefomgeving niet verder aantasten.

Maar als we duurzaamheid zo interpreteren, komen we niet verder. Simpel gezegd: als we vanaf nu de balans tussen de P’s nastreven, houden we de onbalans die er is, in stand.

Bovendien brengt in de huidige lineaire economie het vergroten van Profit bijna per definitie achteruitgang van Planet teweeg.

We moeten anders kijken. …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?