Dijkhuizen staat voor veel

Biologisch vlees in de schappen bij Albert Heijn. De vraag dringt zich op of Nederland wel de Usain Bolt moet worden van de voedingsindustrie. |beeld novum / Bart Maat Opinie
Biologisch vlees in de schappen bij Albert Heijn. De vraag dringt zich op of Nederland wel de Usain Bolt moet worden van de voedingsindustrie. |beeld novum / Bart Maat

De toespraak vorige week van Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit, is niet onopgemerkt gebleven. Hij veegt duurzame en biologische productie met één beweging van tafel. Ten onrechte.

Het moet massaal en industrieel, anders krijgen we honger, zo stelt Dijkhuizen. Als hij daarbij alleen maar naar de productie zelf kijkt, dan is het best aannemelijk dat de CO2-uitstoot of de voetafdruk per dier in een megastal kleiner is dan van een vrij rondlopend beest. Maar als we er alleen al de productie van het veevoer bij optellen, evenals de duizenden vierkante kilometers landbouwgrond, de kunstmest (olie!), de machinerie van de productie en transport, de schade van monocultuur en genetische manipulatie, dan ontstaat een heel ander beeld. honger Maar wat heb je aan duurz …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?