Dichter en Nobelprijskandidaat Adonis: Een vrije stem uit de Syrische ruïnes

De grootste Arabische dichter koos bewust een heidense schrijversnaam: Adonis. ‘Arabische poëzie is altijd tegen God geweest. Er zijn geen grote dichters in onze historie die grote gelovigen waren.’ Opinie
De grootste Arabische dichter koos bewust een heidense schrijversnaam: Adonis. ‘Arabische poëzie is altijd tegen God geweest. Er zijn geen grote dichters in onze historie die grote gelovigen waren.’ | beeld ap / Alexandre Meneghini
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In de herfst van 2016 klinkt er een stem uit de Arabische woestijn. Het is een dichter en hij klinkt gekweld en woedend. Hij is een Syriër.

Religieus fanatisme vernietigt het hart van de Arabische wereld. En ISIS betekent de ondergang van de onverdraagzame, religieus verblinde versie van die wereld. Dat zegt de Syrische dichter Ali Ahmed Saïd Esber (1930), schrijversnaam Adonis, tegen het Franse persbureau AFP.

Zijn naam zoemt dit jaar weer rond voor de Nobelprijs. In 2011 ook al.

De Arabische lente, weet u nog?

Het werd een ander, toen: de Zweed Tomas Tranströmer. Op de eerste donderdag van oktober, om één uur ’s middags, is het weer zover. Dan spreekt het Nobelprijscomité. Het kan misschien nog net, de man is 86.

Waarom …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?