Dertigjarige oorlog tegen ISIS

Een monumentje met een duidelijke boodschap bij het beursgebouw in Brussel ter herinnering aan de aanslagen. Opinie
Een monumentje met een duidelijke boodschap bij het beursgebouw in Brussel ter herinnering aan de aanslagen. | beeld ap / Geert Vanden Wijngaert
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

ISIS heeft een duidelijke strategie. Het zou mooi zijn als het Westen er ook eentje had. Want de strijd tegen de terreur zal jaren duren en vooralsnog vooral heviger worden, waarschuwen veiligheidsdiensten en deskundigen.

De aanslagen in Brussel zijn geen stuiptrekking van een in het nauw gedreven terreurbeweging, maar een duidelijk teken van de toegenomen aanvalscapaciteit van ISIS in Europa – zo karakteriseert Michael Morell, voormalig directeur van de CIA, de aanslagen van dinsdag. In Duitsland waarschuwt de voorzitter van de Duitse politievakbond Rainer Wendt dat ‘op den duur ook de Duitse steden niet verschoond zullen blijven’ van vergelijkbare terreuraanslagen. Europa en ook de VS hebben de dreiging van ISIS consequent onderschat, stellen ISIS-onderzoekers als J.M. Berger in het Amerikaanse Politico en Remi Benoit Piet bij de Arabische zender al-Arabiya.

Tot nu toe wordt in de strijd tegen ISIS vooral gekeken naar de militaire inzet in Irak en Syrië, waar verschillende westerse landen – ook Nederland – ISIS vanuit de lucht bestoken. In Europa en in iets mindere mate ook de VS is er nauwelijks een besef hoe heftig het er soms aan toe gaat, zeker nu die aanvallen zich meer en meer op de hoofdkwartieren van ISIS richten. Die zijn vaak verschanst in de grote steden, als Raqqa in Syrië en Mosul in Irak. Zo hebben Amerikaanse toestellen afgelopen zaterdag een hevige aanval uitgevoerd op de universiteit van Mosul. ISIS had daar sinds einde 2014, begin 2015 verschillende onderdelen in gevestigd en gebruikte gebouwen van de universiteit volgens het Pentagon als ‘trainingsplaatsen, wapenfabrieken, opslag, communicatiecentrum’. De universiteit voldeed daarmee ‘aan alle criteria’ als gewettigd doelwit, was het oordeel van de door de VS geleide coalitie. Maar bij de zware aanval van zaterdag zijn naast een aanzienlijk aantal ISIS-strijders ook ten minste 25 burgers omgekomen, melden verschillende bronnen. Die burgerdoden zijn ook onderdeel van de ISIS-strategie, als menselijk schild en als rechtvaardiging voor terreurdaden, waarschuwen anti-ISIS-groepen en organisaties in Irak, zoals MosulEye.

succesvolle aanslagen

Er is nog een reden waarom de strategie van ISIS zich verlegt van het eigen kalifaat naar aanslagen in en tegen Europa en de VS. Vorig jaar heeft ISIS behoorlijk terrein verloren, wat het beeld verstoort van een zegevierende islamitische bevrijdingsbeweging. Succesvolle aanslagen in Europese hoofdsteden als Parijs en Brussel kunnen dat beeld weer herstellen. Gemotiveerde westerse ISIS-aanhangers die als ‘leeuwen van het kalifaat’ de vijand in het hart treffen, zijn goud waard voor de propaganda van ISIS.

Vanaf ongeveer maart vorig jaar is de trend al ingezet, van nadruk op de zegetocht van ISIS in Irak en Syrië naar het bejubelen van de zelfmoordterroristen die in Frankrijk, maar ook Tunesië en de VS tientallen slachtoffers maakten. In het ISIS-blad Dabiq legt de terreurgroep uit, dat het de ‘grijze zone in de landen van de ongelovigen’ wil uitwissen met gerichte aanslagen, zodat Europa en ook de VS zich in een regelrechte oorlog met de islam zullen storten. Op die manier moeten alle moslims wel kiezen voor de strijd tegen de ongelovigen. Dat is volgens ISIS niet anders dan hun plicht als moslim en wie dat niet doet, is een afvallige die net als de ongelovigen moet worden gedood.

De strategie die ISIS daarbij volgt, is kort en duidelijk, schrijft J.M. Berger: ‘Gebruik extreem veel geweld en zaai chaos.’ Daardoor destabiliseer je de samenleving, creëer je politieke verdeeldheid en wek je de roep op om isolatie van iedereen die ‘anders’ is.

religiestrijd

Om deze aanslagen te plegen heeft ISIS een georganiseerd systeem van rekrutering, training, financiering en planning opgezet, ontdekte de Franse politie na de aanslagen in Parijs. Het kan in Europa beschikken over duizenden aanhangers, zoals de broers Ibrahim en Khalid Bakraoui die zich in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem opbliezen.

Deze terreur kent Europa nu al sinds de aanslagen van al-Qaeda in Londen en Madrid, ruim tien jaar geleden. Deze terreur zal ook niet ophouden met de arrestatie van alle betrokkenen bij de aanslagen in Brussel. De Duitse ISIS-expert Bruno Schirra spreekt in dit verband zelfs over een ‘Dertigjarige religiestrijd’ tegen de gewelddadige versie van de islam die ISIS aanhangt.

houden ze vol?

Westerse politici verzekeren hun burgers nu om het hardst dat zij en hun samenlevingen niet zullen buigen voor deze terreur. Maar houden ze dat dertig jaar vol? De echte onderschatting van ISIS is de hardnekkigheid van deze ideologie.

Er is zowel in het Westen als in de islamistische landen sinds 9/11 een hele generatie opgegroeid die niet anders meer weet dan de strijd tegen de extremistische terreur. En die strijd kan pas snel worden beslist, als het Westen leert inzien dat het een lange, harde en vooral ideologische strijd is, waarvan de bommen op ISIS in Syrië en Irak maar een klein onderdeeltje vormen.

Onderschat ISIS niet. Het is en blijft een levensgevaarlijk gif, voor onze hele samenleving. We moeten vooral dringend op zoek naar het ideologische tegengif. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?