De overheid wil goed gedrag van ons. Laat die overheid dat zelf dan ook doen

Iemand met een huurachterstand van 4800 euro zodanig hard aanpakken dat het de samenleving uiteindelijk 40.000 euro kost. Dan gaat er ergens iets niet goed. En zo zijn er meer voorbeelden. Opinie
Iemand met een huurachterstand van 4800 euro zodanig hard aanpakken dat het de samenleving uiteindelijk 40.000 euro kost. Dan gaat er ergens iets niet goed. En zo zijn er meer voorbeelden. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De overheid kan burgers subtiel een zetje in de goede richting geven, bijvoorbeeld voor gezond gedrag (Nederlands Dagblad 12 juli). Kan het andersom ook? Want de overheid schiet nog vaak tekort: ze beschuldigt mensen ten onrechte van fraude of doet te weinig om burgers uit de armoede te halen.

Mike is een man met een IQ van 59. Hij heeft veel moeite met lezen en schrijven. Hij vult zijn belastingformulieren niet altijd op tijd in en heeft geen idee wat de meldingsplicht van de sociale dienst betekent.

Maar als hij niet aan die plicht voldoet, korten ze hem op zijn uitkering. Dat is ook gebeurd. Daardoor kon hij zijn huur niet meer betalen en nu wordt hij binnenkort op straat gezet. Hij gaat dan naar de daklozenopvang.

Dat kost de samenleving 40.000 euro per jaar. Zijn huur was 4800 euro per jaar.

machtig

De grondwet was de grote uitvinding van de negentiende eeuw. Die garandeert …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?