De opkomst van nieuw autisme

Smartphones zijn tirannen. Mensen, vooral jongeren, hebben zo’n ding altijd bij zich en hun aandacht is er vrijwel voortdurend op gericht. Opinie
Smartphones zijn tirannen. Mensen, vooral jongeren, hebben zo’n ding altijd bij zich en hun aandacht is er vrijwel voortdurend op gericht. | beeld ap / Armando Franca
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Er is sprake van een nieuw autisme. Het ‘nieuwe’ komt door de digitalisering en andere moderne technologie, die onze maatschappij vrijwel compleet domineren.

‘Autisme’ betekent zoveel als: in zichzelf opgesloten zijn, niet in staat een normaal contact te onderhouden met de buitenwereld en vooral met de medemens.

Maar er is sprake van een nieuw autisme – een breed verbreid, verontrustend sociaal verschijnsel, veelal onder jeugdigen, maar ook onder volwassenen.

Het gaat om mensen die als individu niet psychiatrisch ziek zijn, maar allen tezamen een ernstig algemeen maatschappelijk én een persoonlijk euvel vertonen: zij staan, grotendeels of totaal, niet (meer) in een normaal contact met de buitenwereld, inclusief de medemens.

Het ‘nieuwe’ komt – k …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?