De kibboets als model voor de tbs-kliniek 3.0

Exterieur van de tbs-kliniek Tweelanden in Utrecht. Tbs verschilt van gevangenisstraf, doordat er ook psychiatrische behandeling bij hoort. Zo wordt toegewerkt naar een succesvolle terugkeer in de samenleving. Opinie
Exterieur van de tbs-kliniek Tweelanden in Utrecht. Tbs verschilt van gevangenisstraf, doordat er ook psychiatrische behandeling bij hoort. Zo wordt toegewerkt naar een succesvolle terugkeer in de samenleving. | beeld anp / Erik van ‘t Woud
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Tbs-klinieken krijgen vaak ten onrechte kritiek. Als er iets beter kan, is dat niet de beveiliging van gevaarlijke criminelen, maar de sociale controle. Een pleidooi voor een kibboetsachtig model.

De rechter kan terbeschikkingstelling (tbs) opleggen aan iemand die een zwaar delict heeft gepleegd en lijdt aan een psychiatrische ziekte of stoornis die het gedrag beïnvloed heeft toen het delict werd gepleegd.

Het doel van tbs is duurzame beveiliging van de samenleving.

Dit zou ook bereikt kunnen worden met opsluiting in een reguliere gevangenis. Maar de tbs-maatregel is er niet voor niets.

Bij tbs hoort ook psychiatrische behandeling. Zo wordt toegewerkt naar een succesvolle re-integratie, zodat de samenleving ook ná de invrijheidsstelling veilig blijft.

Kamervragen

Media berichten …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?