De keiharde leerweg van House of Heroes

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

House of Heroes probeerde deze week damage control te plegen: de kerkleiders gaven ‘fouten’ toe. Ze moesten een ‘keiharde les’ leren.

Onze kerknieuwsredactie zat nog te wachten op een vonnis van de rechtbank in Zutphen, toen drie leiders van de Nijkerkse pinksterkerk House of Heroes dinsdag contact zochten om hun verhaal te komen doen. Het ging om een nare misbruikzaak. Een 38-jarige Nijkerker, leider van het kinderwerk in House of Heroes, had jarenlang ontucht gepleegd met een nu 21-jarige vrouw. Dat begon toen ze vijftien was, nadat de man haar als pleegdochter had opgenomen in zijn gezin. Het ging door toen zij als volwassene met hem de ‘kinderkerk’ leidde. Om haar te ­overreden beriep hij zich geregeld op ‘profetie’.

De rechters hebben hun oordeel opgeschort. Zij willen eerst meer te weten komen over de psyche van de verdachte. Maar de kerkleiders wilden zich nu reeds distantiëren van het idee dat ‘profetische ingevingen’ in hun kerk gebruikt kunnen worden om een kwetsbare vrouw te manipuleren. Verder moest duidelijk zijn dat de kerk het misbruik niet gefaciliteerd heeft, dat het al begon vóórdat de verdachte en het slachtoffer zich bij House of Heroes aansloten, en dat de ernst en geschiedenis van de zaak pas tot de kerkleiders doorgedrongen waren na de aangifte bij justitie.

eigen emoties

En passant werd duidelijk dat er een uitvoerig achtergrondverhaal in aantocht was via De Correspondent. En dat de kerkleiders ieder contact met de ­schrijver daarvan, Karel Smouter, uit de weg gingen omdat ze zijn motieven niet vertrouwen.

Uit het artikel dat Smouter woensdag publiceerde, na maanden onderzoek, blijkt dat ‘senior voorganger’ Van der Steen ernstig tekortschoot in zijn zorg voor het slachtoffer. Zij werd als medeplichtige bejegend, terwijl hij wist dat het misbruik al op minderjarige leeftijd was begonnen. Pas op last van de politie gaf de kerk ­cruciaal bewijsmateriaal vrij. De ­reputatie van zijn gemeente was de grootste zorg van Van der Steen. Nu nog voert hij eigen emoties aan (‘ik voelde me boos en belazerd; de teamleiders waren mijn vrienden’) als ­verklaring voor onprofessioneel, ­onpastoraal, manipulatief handelen.

Gemeenteadviseur Daniel Renger, die ook betrokken is bij House of Heroes, houdt zich bezig met het ‘coachen, mentoren en trainen van gemeente- leiders’. Welnu: goede leiders doen een stap terug als hun competentie overvraagd wordt. Bij misbruik kun je maar niet wat pastoraal aan­rommelen met begrippen als ­heling en vergeving; dat is altijd een zaak voor justitie en voor professionele hulpverleners.

Iets dergelijks geldt voor persvoorlichting: als je als kerk met strafrechtelijke feiten te maken krijgt, bejegen de media dan niet als vijand, noch als spreekbuis. Haal er een communicatieadviseur bij. Die kan ook voorkómen dat de leiding zelf in de slachtofferrol schiet, alsof de ‘keiharde les’ vooral sneu is voor de kerk. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?