Luister naar

De EO krijgt de hardste klappen

Nieuws
De publieke omroep laat zich leiden door profeten van de vorige eeuw. Weg met de levensbeschouwelijke programma’s. De EO krijgt een stevige rekening gepresenteerd.
Arjan Lock
maandag 2 juli 2018 om 18:21
Netflix doet het gewoon wel: originele series die aansluiten bij de fascinatie voor religie en geloof. Zoals Wild Wild Country, over de oosterse Bhagwanbeweging, die zich plotseling in de Amerikaanse staat Oregon vestigde.
Netflix doet het gewoon wel: originele series die aansluiten bij de fascinatie voor religie en geloof. Zoals Wild Wild Country, over de oosterse Bhagwanbeweging, die zich plotseling in de Amerikaanse staat Oregon vestigde. ap / Jack Smith

Minister Slob verschuift de doelpalen en geeft de omroep minder geld. Gevolg: het budget voor programma’s als Tegenlicht en Andere Tijden wordt gehalveerd.

En levensbeschouwelijke EO-programma’s krijgen bewust de grootste klap: van tien miljoen naar vier miljoen euro.

Het lijkt wel alsof de sociologen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw de plannen hebben gemaakt. Maar het zijn NPO-bestuurders anno 2018, die met oogkleppen op besloten hebben een forse streep te zetten door religieuze en levensbeschouwelijke programma’s, om zo de nieuwe begroting van de publieke omroep – gegeven de lagere reclame-inkomsten – weer sluitend te krijgen.

Waarom is dit een onzalig besluit?

verhalen

Levensbeschouwelijke programma’s horen bij de kerntaak van de publieke omroep. Als het goed is, gaan deze programma’s over de waarden en de verhalen die onze samenleving dragen.

Kun je bij sommig amusement nog beweren dat belastinggeld niet bedoeld is om de kermis te financieren en doorverwijzen naar onze vrienden bij de commerciële omroep, bij levensbeschouwing geldt het tegendeel.

Het gaat hier immers om het geheel van verhalen uit filosofie en religies die – soms zonder dat we het ons bewust zijn – het fundament vormen van onze samenleving.

Dat klinkt mooi en soms pakt het ook zo uit. Maar vaak is levensbeschouwing ook ingewikkeld, complex en niet zonder conflicten. Levensbeschouwelijke programma’s bij de publieke omroep maken de achterliggende motieven concreet en begrijpelijk voor een breed publiek. Ze geven geloof een gezicht.

profeten

Het is tragisch dat de NPO-bestuurders zich verschuilen achter profeten uit de vorige eeuw die beweerden dat religie ging verdwijnen, met Nederland als gidsland.

De verzuiling mag dan verleden tijd zijn, in religieuze zin warmt de aarde op en een trumpiaanse ontkenning hiervan is het laatste wat je van de NPO zou verwachten.

Meestal kunnen geschiedkundigen pas later aanwijzen wie het bij het juiste eind had. Maar ik durf – met een verwijzing naar een middeleeuws godsoordeel – er nu al mijn hand voor in het vuur te steken, dat de historici van de toekomst niet zullen applaudisseren voor het verder schrappen van levensbeschouwelijke programmering bij de Nederlandse publieke omroep.

De NPO heeft de ‘dure’ opdracht om modieuze woorden als diversiteit en verbinden te concretiseren. Niet alleen opleiding, regio of leeftijd, maar ook levensbeschouwing kleurt de verschillen. En levensbeschouwing is kwetsbaar in een wereld van sport en spelen. Dat blijkt maar weer. Minister Slob kan in ieder geval niet meer volhouden dat bezuinigingen niet de programma’s raken die bij het wezen van de NPO horen.

lachende derde

Is er echt geen alternatief?

Er zit iets positiefs aan bezuinigingen. Besparingen brengen ook aan het licht waar geld wordt verspild. De huidige geplande besparingen bij de NPO zijn ook een kans om scherp aan de wind te zeilen en de beste koers voor de publieke Nederlandse media te bepalen voor de 21e eeuw.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de NPO met de huidige plannen ervoor kiest de klok terug te draaien en koers zet richting de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Met Netflix als lachende derde, die de fascinatie voor religie en geloof voorziet van originele series als Wild Wild Country of bedachtzame gesprekken over wat mensen ten diepste drijft.

Helaas is het vergezicht van de NPO een akker met koolzaad. Alles in dezelfde kleur.

De leliën des velds treuren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.