De eerste hoofdtransplantatie roept allerlei medische en juridische vragen op

Sergio Canavero, de Italiaanse chirurg die de eerste transplantatie van een hoofd bij een mens wil uitvoeren.  Inzet: Valery Spiridonov, een Russische patiënt met een progressieve spierziekte, heeft zich hiervoor aangemeld. Opinie
Sergio Canavero, de Italiaanse chirurg die de eerste transplantatie van een hoofd bij een mens wil uitvoeren. Inzet: Valery Spiridonov, een Russische patiënt met een progressieve spierziekte, heeft zich hiervoor aangemeld. | beeld ap / Scott Heppell, epa / Maxim Shipenkov
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Medio 2017 staat de eerste transplantatie van een menselijk hoofd gepland. Maar wie is dan de donor en wie de ontvanger?

Sinds de eerste succesvol uitgevoerde niertransplantatie in Boston (1954) is de transplantatiegeneeskunde in een stroomversnelling geraakt: een long- en levertransplantatie in 1963, gevolgd door een pancreastransplantatie in 1966 en de eerste harttransplantatie uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse arts Christiaan Barnard (1967).

Daarnaast zijn er nieuwe geneesmiddelen die afstotingsverschijnselen onderdrukken. Daardoor wordt de slaagkans van transplantaties van menselijke organen sterk vergroot.

Maar binnenkort staat de ‘moeder aller operaties’ gepland: de transplantatie van een menselijk hoof …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?