De boekenhoeders van Timboektoe

Opzichter Alassane Ramiya bekijkt in 2014 de restanten van een mausoleum dat door islamitische extremisten werd vernield. De verwoeste graven van oude geleerden zijn sindsdien met steun van de VN – en van Nederland – gerestaureerd. Opinie
Opzichter Alassane Ramiya bekijkt in 2014 de restanten van een mausoleum dat door islamitische extremisten werd vernield. De verwoeste graven van oude geleerden zijn sindsdien met steun van de VN – en van Nederland – gerestaureerd. | beeld ap / Baba Ahmed
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

In oorlogstijd is de waarheid het eerste slachtoffer. Het tweede is de waardigheid. Het verwoesten van cultuurschatten raakt mensen in het hart – in hun identiteit.

Voor het eerst staat voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een islamitische extremist terecht, niet vanwege ‘gewone’ misdaden, maar wegens het verwoesten van cultureel erfgoed.

Het is goed nieuws, dat cultureel vandalisme voor zo’n hof wordt behandeld als aparte oorlogsmisdaad. En dat de beschuldigde zelfs oprecht spijt lijkt te hebben.

De stad Timboektoe, waar het nu om gaat, is niet het eerste doelwit van de ijveraars. Al 25 jaar maken islamitische beeldenstormers korte metten met kunstschatten die zouden leiden tot ‘afgodendienst’.

graven

Het begon al …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?