De Beeldenstorm mag na 450 jaar wel uitgewoed zijn

Bij deze altaarvoorstelling van de familie van Jezus, in de Domkerk in Utrecht, werden tijdens de Beeldenstorm de hoofden afgehakt. Opinie
Bij deze altaarvoorstelling van de familie van Jezus, in de Domkerk in Utrecht, werden tijdens de Beeldenstorm de hoofden afgehakt.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Op 10 augustus 1566 – deze week 450 jaar geleden – bestormde een uitzinnige menigte kerken en kloosters in Vlaanderen. Altaren, beeldhouwwerken, muurschilderingen en boeken werden vernield. Op , 23 augustus gebeurde hetzelfde in Amsterdam. Waarom moest juist de beeldende kunst het ontgelden?

Onlangs mocht ik het openingswoord doen bij een expositie in een protestantse kerk in Huizen. Een mooie verzameling schilderijen en een aantal beeldjes vulden de hoeken en wanden van de ruimte: zeer uiteenlopend van stijl en niveau, maar allemaal bevlogen uitingen van het geloofsleven van gemeenteleden.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm over Nederland raasde. Een opmerkelijke combinatie: vernietiging én wedergeboorte van kunst in de kerk.

De Beeldenstorm is te verklaren vanuit de hoogopgelopen politieke, sociale en religieuze spanning, die haar ontlading vond in dit geweld …
Dit is 7% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?