De achterkant van de verhuftering: mensen die intens en efficiënt voor elkaar zorgen

Tegenover duizend ‘hufters’ staan honderdduizenden Nederlanders die zonder nadenken de slachtoffers gaan helpen. Op deze foto hebben hulpdiensten een ongeluk in scène gezet om te laten zien wat omstanders kunnen doen. Opinie
Tegenover duizend ‘hufters’ staan honderdduizenden Nederlanders die zonder nadenken de slachtoffers gaan helpen. Op deze foto hebben hulpdiensten een ongeluk in scène gezet om te laten zien wat omstanders kunnen doen. | beeld anp / Robert Vos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het grote aantal doorrijders na een ongeval toont de hufterigheid in onze samenleving. Maar als je verder kijkt, zie je ook iets anders.

Krijsende remmen, een klap en een auto die snel optrekt. Ik hoor het tot in mijn werkkamer. En de doorgaande weg ligt nog wel driehonderd meter verderop.

Een fietser stak bij groen over en een auto reed met volle vaart door rood. De fietser is vol geschept, op het natte asfalt gekwakt en bewusteloos blijven liggen. De chauffeur van de auto ging er vandoor.

Het is een gebeurtenis die je bloed doet koken. Wanneer je al een ongeval veroorzaakt, is hulp verlenen aan het slachtoffer wel het minste wat je kunt doen.

Doorrijden na een ongeval gebeurt relatief vaak, zo’n duizend keer per jaar. Dat …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?