De aantasting van landschap en natuur hoeft u niet moedeloos te maken. U kunt wat doen

Als consument kunt u kiezen voor voedsel dat geproduceerd wordt zonder gebruik te maken van gevaarlijke stoffen als insecticiden en onkruidverdelgers. Opinie
Als consument kunt u kiezen voor voedsel dat geproduceerd wordt zonder gebruik te maken van gevaarlijke stoffen als insecticiden en onkruidverdelgers. | beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Achteruitgang van de natuur is niet iets waar je moedeloos van hoeft te worden. Je kunt er wat aan doen, ook als consument.

Een kleine greep uit een paar dagen de krant lezen: er is sprake van 75 procent achteruitgang van insecten in natuurgebieden. Het chemisch bestrijdingsmiddel glyfosaat is aangetroffen in 45 procent van de Europese landbouwgronden.

Het zijn hoogst verontrustende berichten, waarvan veel mensen, behalve verontwaardigd of boos, toch vooral moedeloos worden. Je zou er wat aan willen doen, maar je weet niet goed wat.

Dat gevoel wordt nog versterkt omdat er in de publiciteit direct verdedigingsmechanismen in het werk worden gesteld, zoals nog meer onderzoek eisen en de feiten bagatelliseren.

Tja, ond …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?