De aanhoudende protesten brengen Slowakije in beweging. Dat geeft hoop

Op een persconferentie, eind februari, beloofde de Slowaakse premier Fico een beloning van een miljoen euro voor tips over de moord op een onderzoeksjournalist. Het geld lag op tafel. Het leek wel een scène uit een maffiafilm. Opinie
Op een persconferentie, eind februari, beloofde de Slowaakse premier Fico een beloning van een miljoen euro voor tips over de moord op een onderzoeksjournalist. Het geld lag op tafel. Het leek wel een scène uit een maffiafilm. | beeld ap / Matej Kalina
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De moord op een onderzoeks­journalist in een lidstaat van de Europese Unie is ernstig. Maar de houding van publiek en president dwingen de foute bestuurders van Slowakije tot verantwoording.

Natuurlijk is de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Marina Kusnirova bizar en ernstig. Het jonge stel (beiden bereikten de ‘beruchte’ leeftijd van 27 jaar) werd op 25 februari gedood in hun huis in Vel’ká Maca, veertig kilometer ten oosten van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Hij kreeg een kogel in de borst, zij in het hoofd. Op 3 maart werden ze begraven in het stadje Stiavnik.

aftreden

Drie weken later is er veel gebeurd in Slowakije en, op een rijtje gezet, geeft dat na de verbijstering en woede juist hoop.

Dat bleek maandag, bij het aftreden van de …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?