Column: Bij waarheidsvinding mag je langs de grenzen van het betamelijke scheren

Augustinus zei: alle waarheid is Gods waarheid. Als je dat uitgangspunt hanteert, kun je als journalist ongezouten zijn. Dan blijf je luisteren, ook al staat de mening van de ander je totaal niet aan. Opinie
Augustinus zei: alle waarheid is Gods waarheid. Als je dat uitgangspunt hanteert, kun je als journalist ongezouten zijn. Dan blijf je luisteren, ook al staat de mening van de ander je totaal niet aan.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Deze column werd woensdag in Apeldoorn uitgesproken op het congres ‘Preken voor eigen parochie’ over religie en christelijke journalistiek.

Toen een oom van mij op zijn middelbare school eens te laat in de klas kwam opdraven, vroeg zijn docent vermanend: Vanwaar Gehazi? Mijn oom – hij had een degelijke opvoeding genoten – antwoordde bijbelvast: Meester, Uw knecht is noch herwaarts noch derwaarts gegaan.

Mijn oom en zijn leraar spraken dezelfde taal. Ze begrepen elkaar, ook al spraken ze in een soort code. Geheimtaal, zou je kunnen zeggen, die niettemin moeiteloos ontcijferd werd.

Christelijke journalistiek, zoals die in Nederland is opgekomen, heeft haar bestaansrecht ten dele aan die geheimtaal ontleend.

geheimtaal

Op …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?