Bied Tunesië EU-lidmaatschap aan

Tunesië ligt in het hart van een regio die duizenden jaren nauwe banden met Europa heeft gehad. Hier ontmoeten Oost en West elkaar. Tunesië is een brug naar Europa en moet daarom lid worden van de EU. Opinie
Tunesië ligt in het hart van een regio die duizenden jaren nauwe banden met Europa heeft gehad. Hier ontmoeten Oost en West elkaar. Tunesië is een brug naar Europa en moet daarom lid worden van de EU. | beeld ap / Oliver Berg
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Tunesië is het enige land tot nu toe waar de ‘Arabische lente’ een democratie heeft opgeleverd. Lidmaatschap van de Europese Unie kan het land verder helpen.

Toegegeven: Tunesië ligt niet in Europa, maar in Noord-Afrika, net aan de overkant van de Middellandse Zee bij Italië. Maar ik heb in het land gewerkt en ik zie drie overtuigende en weloverwogen redenen om Tunesië EU-lid te maken – en een vierde, emotionele reden, die misschien de belangrijkste is.

1. integratie

In een tijd waarin duizenden migranten uit de Arabische wereld de EU binnenkomen, zou Europa er verstandig aan doen een eigen bruggenhoofd te hebben op Arabisch grondgebied.

De integratie van nieuwe Arabische medeburgers vergt in EU-landen een grote inspanning. Een …
Dit is 12% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?