Bevangen door zoete emotie

Dieren op Facebook doen het goed. Ze weten een gevoelige snaar bij mensen te raken. Die aanpak manipuleert ons, en niet alleen als het over dieren gaat. De boodschap is dat we met empathie een betere wereld kunnen maken. Opinie
Dieren op Facebook doen het goed. Ze weten een gevoelige snaar bij mensen te raken. Die aanpak manipuleert ons, en niet alleen als het over dieren gaat. De boodschap is dat we met empathie een betere wereld kunnen maken. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Emoties en invoelingsvermogen zijn niet alleen zachte en overtuigende krachten, maar ook factoren met ernstige en onvoorspelbare gevolgen. Internet heeft van deze empathie een wapen gemaakt. Ten goede of ten kwade.

Elke keer als ik op Facebook ga, staart een jong hondje me aan. Het is mishandeld, lijdt aan schurft of nog erger. Of het zoekt een nieuw baasje. Het raakt me: stel dat ik dat arme hondje was? Ik voel me ook belangrijk: ik ben de enige die dit hondje kan redden!

In werkelijkheid heb ik helemaal geen plek voor een zielig hondje en een gift geef ik liever aan iets anders. Dus verhard ik mijn hart en klik door – om terecht te komen bij een kat die een huilend baby’tje troost, of Koko de Gorilla die treurt om de dood van Robin Williams.

Zo is het leven op sociale media, die marktplaats voor het …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?