Belijd schuld over breuk jaren ‘60

Mag je van de ander eisen ook schuld te belijden? De Joodse filosoof Levinas beantwoordt deze vraag ontkennend. Dat is de verantwoordelijkheid van de ánder en daar ga jij niet over. Op de foto: de vrijgemaakte synode in Elspeet. Opinie
Mag je van de ander eisen ook schuld te belijden? De Joodse filosoof Levinas beantwoordt deze vraag ontkennend. Dat is de verantwoordelijkheid van de ánder en daar ga jij niet over. Op de foto: de vrijgemaakte synode in Elspeet. | beeld Carel Schutte en nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vrijgemaakten en Nederlands-gereformeerden zetten stappen op weg naar eenwording. Moet in dat proces ook schuld beleden worden en door wie? Ja – door de vrijgemaakten.

In 1966 is de ‘Open Brief’ gepubliceerd, door 25 vrijgemaakte predikanten en anderen, die aanleiding werd voor de breuk waaruit de Nederlands Gereformeerde Kerken zijn ontstaan. Ik was toen dertien jaar.

Bij ons thuis was deze brief vaak onderwerp van gesprek als er bezoek was. Soms waren de discussies heftig. Op een gegeven ogenblik werd het stil in huis. Mijn vader raakte overspannen. Ook in de kerk werd het stil. De gemeente scheurde en een klein deel bleef binnen het verband van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Ik heb de scheiding als traumatisch ervaren; ik raakte veel vrienden kwij …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?