Alternative für Deutschland is geen Duitse PVV.

De Duitse partij Alternative für Deutschland krijgt veel kritiek te verduren. Maar ook al zijn er door partijleden racistische uitspraken gedaan, de partij is nog altijd niet te vergelijken met de PVV. Opinie
De Duitse partij Alternative für Deutschland krijgt veel kritiek te verduren. Maar ook al zijn er door partijleden racistische uitspraken gedaan, de partij is nog altijd niet te vergelijken met de PVV. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Komende zondag 13 maart gaan drie Duitse deelstaten naar de stembus. Velen kijken met argusogen naar ‘Alternative für Deutschland’ (AfD). Deze partij wordt in Nederland vaak gezien als een soort PVV van Geert Wilders. Maar die vergelijking gaat in veel opzichten niet op.

De AfD werd in 2013 opgericht en profileerde zich vooral als anti-euro partij onder leiding van Bernd Lucke. Afgelopen zomer werd een machtsstrijd binnen de partij beëindigd en Lucke moest opstappen. Sindsdien bepaalt de nationaal conservatieve vleugel de koers.

De AfD bepleit – anders dan Wilders – geen ‘de-islamisering’, maar wil een inburgeringswet zoals in Canada wordt gehanteerd. Daarbij speelt religie geen enkele rol, maar ligt de focus op de kwalificaties van de migranten en de actuele behoeften van het land van inburgering.

Dat neemt echter niet weg dat vooraanstaande partijleden sin …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?