Als kind opgegroeid met kunst

In het brede protestantse onderwijsveld werden Bijbelse verhalen kleurig en kunstzinnig in beeld gebracht, zoals de profetie van Jeremia over de verwoesting van de tempel in Jeruzalem. Opinie
In het brede protestantse onderwijsveld werden Bijbelse verhalen kleurig en kunstzinnig in beeld gebracht, zoals de profetie van Jeremia over de verwoesting van de tempel in Jeruzalem. | beeld noordhoff uitgevers b.v. | collectie nationaal onderwijsmuseum, dordrecht
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het idee dat de Beeldenstorm van 1566 op basis van het tweede gebod door strenggelovige christenen is gerechtvaardigd, klopt niet.

Het tweede van de Tien Geboden uit Exodus (20:4) windt er geen doekjes om: ‘Maak ... geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde is.’ Is dit een gebod voor beeldenstormers?

Kunstenaar en docent kunstgeschiedenis Willem Zijlstra betoogt in zijn artikel over de herdenking van de Beeldenstorm van 1566 (ND 8 augustus) dat (orthodoxe) christenen zich onverzettelijk aan dit gebod hielden. Het zou ook het Bijbelse fundament voor de afwijzing van kunst zijn.

Heeft Zijlstra gelijk? Werd de Beeldenstorm van 1566 op basis …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?